Wandelen Plantage Willem III – Oog in oog met Galloway-runderen, konikpaarden en damherten
Ontstaan Plantage Willem III
Het landschap op Plantage Willem III is gevormd tijdens de laatste ijstijd. De verschillende sneeuwsmeltwaterdalen hebben het glooiende landschap gecreëerd. Na de ijstijd ontstonden er droge zandgronden, die een ideale voedingsbodem vormden voor tabaksteelt. Daarom begon de familie Ruys in 1853 een plantage op deze grond. Het gebied werd tientallen jaren gebruikt voor het verbouwen van tabak.

In deze periode (1849-1890) was koning Willem III aan de macht, vandaar de naam: Plantage Willem III. Je kunt tijdens je wandeling over Plantage Willem III nog steeds sporen uit deze tijd terugvinden. Tegenwoordig worden de plekken waar de oude tabaksschuren stonden gemaaid, waardoor ze zichtbaar zijn.
Rond 1900 werd de tabaksteelt door plantenziekten en een verslechterde afzetmarkt minder rendabel. Het gebied werd hierna voor fruitteelt gebruikt en later werd gebruikt door een gewasveredelingsbedrijf. In 1995 kwam het gebied in handen van Het Utrechts Landschap, waarna er een hoop natuurherstel heeft plaatsgevonden.
Verschillende landschappen tijdens het wandelen over Plantage Willem III
Sinds 1995 zet Het Utrechts Landschap zich in om het gebied te herstellen en te beheren. Zo zijn de open graslanden hersteld, zijn er inheemse planten aangeplant en zijn er niet-inheemse bomen verwijderd. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het gebied voor een groot deel weer is teruggegeven aan de natuur.

Tijdens je wandeling over Plantage Willem III kun je genieten van deze mooie graslanden. Het gebied heeft een uniek karakter dat je direct ervaart als je je wandeling vanaf de parkeerplaats start. Naast de graslanden vind je ook heide in het gebied. Ook kun je je wandeling over Plantage Willem III combineren met mooie paden van het aangrenzende Remmerdense Bos.
Dieren die je tegen kunt komen tijdens het wandelen over Plantage Willem III
Op de grote vlaktes van Plantage Willem III grazen Galloway runderen en konikpaarden. Deze mooie dieren zorgen ervoor dat het gebied niet overwoekerd raakt.
Door de uitgestrektheid van het gebied kun je de kuddes vaak zien struinen over het grasland. Met een beetje geluk lopen de Galloway-runderen of konikpaarden vlak langs de wandelpaden waardoor je deze indrukwekkende dieren van dichtbij kunt bekijken.

Tijdens onze wandeling over Plantage Willem III hadden we het geluk dat een deel van de kudde Galloway-runderen vanuit het bos naar een vennetje liep om te drinken. Dat leverde prachtige beelden op. Deze imposante dieren zijn erg mooi om van relatief dichtbij te zien.

Later op onze wandelroute over Plantage Willem III kwamen we langs de bosrand ook nog enkele damherten tegen. Ook deze dieren kun je goed spotten in dit gebied. Aan het einde van onze route zagen we ook nog een deel van de kudde konikpaarden direct naast ons wandelpad.

Deze imposante dieren maken een wandeling over Plantage Willem III extra bijzonder. Ze gaan prachtig op in het landschap en voelen zich volledig thuis op het uitgestrekte grasland.

Naast het kleine vennetje van de eerder getoonde foto, is er ook een grotere plas waar runderen en konikpaarden komen drinken. Deze loopt onder de N225 door en vormt een verbinding met de Elster Buitenwaard. Vanaf het wandelpad langs de N225 heb je mooi uitzicht over deze plas. Daarnaast kun je naar beneden lopen en vanuit een kijkhut over de plas uitkijken. Deze kijkhut is vrij toegankelijk.

Wandelroutes Plantage Willem III
Wandelroute Plantage Willem III – Ontdek de Natuur
Midden februari maakten wij een mooie winterwandeling over Plantage Willem III. Onze route was ongeveer 4,5 kilometer lang en voerde over het grasland, langs de bosrand om vervolgens via de rand van Plantage Willem III weer terug te keren naar ons startpunt.
Het leuke aan deze route is dat je eigenlijk om het gebied heen loopt waar de runderen en konikpaarden grazen. Dit vergroot de kans om deze mooie dieren van dichtbij te zien. In het tweede gedeelte van de route kwamen we langs de bosrand, waar we verschillende damherten op relatief kleine afstand zagen. Wat ons betreft is het dus zeker de moeite waard om deze volledige route te lopen. Met een afstand van ongeveer 4,5 kilometer kom je in een uurtje wandelen enorm veel moois tegen.
Wandelroute Plantage Willem III – Utrechts Landschap
Onze eigen route sloeg een groot deel van de heide op Plantage Willem III over. Mocht je het mooi vinden om juist wel heide toe te voegen aan je wandeling? Dan kun je deze route van het Utrechts Landschap overwegen.
Deze route komt langs een groter stuk van het heidegebied en je wandelt heen en terug via het mooie grasland. Deze route is ongeveer 3,5 kilometer lang.
Is wandelen over Plantage Willem III een aanrader?
Wij vonden de wandeling over Plantage Willem III zeker een aanrader. In een uur tijd zie je enorm veel van het mooie landschap en de verschillende unieke dieren. De kans om Galloway-runderen, konikpaarden en damherten tegen te komen achten wij vrij groot dankzij de mooie wandelroute die door het gebied loopt.

Het glooiende grasland zorgt voor een bijzondere sfeer tijdens het wandelen. Bij vlagen heb je het gevoel dat je door een oude oervallei wandelt.
Wat ons betreft is wandelen over Plantage Willem III dus zeker de moeite waard!
Hopelijk vond je dit artikel interessant om te lezen. We wensen je alvast veel plezier met je eigen wandeling over Plantage Willem III.
Wil je je route over Plantage Willem III met een andere wandeling in de provincie Utrecht combineren? Lees dan een van onze andere artikelen:
- Wandelen in De Blauwe Kamer
- Wandelen in de Kaapse Bossen
- Wandelen over de Grebbeberg
- Wandelen Leersumse Veld