Wandelen Grebbeberg – Prachtig uitzicht op natuurgebied de Blauwe Kamer en een indrukwekkende geschiedenis
Het ontstaan van de Grebbeberg
De Grebbeberg vormt het meest zuidelijke punt van een stuwwal die van Amersfoort naar Rhenen loopt. De stuwwal is ooit gevormd door het honderden meters dikke landijs dat vanuit Scandinavië naar Nederland schoof. Dit gebeurde zo’n 150.000 jaar geleden. De opgestuwde wal reikte aanvankelijk nog een stuk zuidelijker, maar door de waterkracht van de Rijn werd de stuwwal langzaam weggeslagen. Hetgeen dat na al het natuurgeweld overbleef, was de Grebbeberg.

Verschillende landschappen tijdens het wandelen over de Grebbeberg
Wij maakten in januari een winterwandeling over de Grebbeberg. Onze route liep voor de helft over de Grebbeberg en voor de helft erlangs. Tijdens je wandeling kom je zo op prachtige uitzichtpunten en zie je veel verschillende landschapsstijlen.
De Grebbeberg ligt direct naast natuurgebied De Blauwe Kamer. Als je over de berg loopt, heb je echt een fenomenaal uitzicht over dit gebied. In de winter is een wandeling over de Grebbeberg extra bijzonder. Doordat er geen blad meer aan de bomen zit kun je tijdens een groot deel van je route prachtig naar beneden kijken over het uitgestrekte landschap.

In de andere seizoenen is een wandeling over de Grebbeberg ook mooi, maar dan zul je wel echt via de uitzichtpunten moeten lopen om een mooi uitzicht te hebben over de Blauwe Kamer en de Nederrijn.
De Blauwe Kamer
Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over De Blauwe Kamer. Dit gebied kenmerkt zich door een grote biodiversiteit. Vanaf de uitzichtpunten kun je over een groot deel van het gebied en het omringende water uitkijken. Zeker als je een verrekijker meeneemt kun je verschillende uithoeken van de Blauwe Kamer goed zien. Deze uithoeken zijn niet toegankelijk, waardoor de berg de enige plek is vanwaar je het gebied goed kan overzien. Dat maakt wandelen over de Grebbeberg echt uniek.

Dieren die je tegen kan komen tijdens het wandelen op- en rondom de Grebbeberg.
De Blauwe Kamer is een gebied met een bijzonder hoge biodiversiteit. Veel verschillende vogelsoorten strijken hier neer. Doordat je vanaf grote hoogte op het gebied neerkijkt kun je de verschillende vogelkolonies goed observeren. Ook de kudde konikpaarden en Galloway-runderen zijn bijzonder om vanuit dit perspectief te bekijken.

Als je je route langs de onderkant van de Grebbeberg vervolgt, wandel je direct langs de randen van de Blauwe Kamer. Hier kun je verschillende vogels van dichtbij spotten.
In De Blauwe Kamer vind je onder andere de lepelaar, aalscholver, blauwe reiger, ijsvogel en zelfs de visarend vliegt soms over het gebied om te foerageren. Wil je meer weten over de vogels die je kunt spotten in het gebied, bekijk dan vooral eens de website van Birdingplaces.

Bezienswaardigheden tijdens het wandelen over de Grebbeberg
Het gebied heeft dus een grote biodiversiteit. Maar ook de geschiedenis van dit gebied is bijzonder.
Militaire geschiedenis Grebbeberg
Eeuwen geleden werd de Grebbeberg al gebruikt voor fortificaties. De ringwal in het gebied stamt waarschijnlijk al uit de zevende eeuw na Christus. Recenter speelde de Grebbeberg een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Tussen 11 en 13 mei 1940 vond de Slag om de Grebbeberg plaats. Zo’n 23.000 Duitse militairen probeerden de Grebbelinie te doorbreken. Op 14 mei 1940 brak de Nederlandse weerstand en trok het leger zich terug. Voor een gedetailleerde geschiedenis kun je dit artikel lezen.

Op de Grebbeberg vind je ook het Militair Ereveld, een begraafplaats waar soldaten liggen die tijdens de Slag om de Grebbeberg zijn overleden. Sinds 1946 zijn er ook militairen begraven die elders omgekomen zijn. Een bezoek aan het Militair Ereveld op de Grebbeberg is zeer indrukwekkend.
Koningstafel
Tijdens een wandeling over de Grebbeberg kom je langs de Koningstafel. Deze nagebouwde stenen tafel symboliseert de plek waar vroegere vorsten graag kwamen. Er werden jachtfeesten gehouden en het diende als uitkijkpunt over het omliggende land. Het is leuk om deze plek aan je wandeling toe te voegen. Zeker als je deze achtergrondinformatie in gedachten houdt terwijl je uitkijkt over het uitgestrekte landschap.

Wandelroutes over de Grebbeberg
Wandelroute Grebbeberg – Ontdek de Natuur
Wij maakten in februari een winterwandeling over de Grebbeberg. De eerste helft van de route loopt over de berg en de tweede helft van de route voert langs de onderzijde van de Grebbeberg. Hierdoor heb je een combinatie van het prachtige uitzicht en het mooie pad dat langs de uithoeken van De Blauwe Kamer loopt. Onze route komt niet langs het Militair Ereveld. Hiervoor kun je de onderstaande route kiezen.

Wandelroute Grebbeberg – Utrechts Landschap
Het Utrechts Landschap heeft een mooie route uitgestippeld van zo’n 4 kilometer over de Grebbeberg. Deze route voert langs het Militair Ereveld en loopt over de berg heen en weer. Mocht je het leuk vinden om ook langs de uithoeken van de Blauwe Kamer te wandelen, dan kun je ervoor kiezen om op de terugweg onderlangs terug te lopen.
Is wandelen over de Grebbeberg de moeite waard?
Wandelen over de Grebbeberg is zeker de moeite waard. De combinatie van de indrukwekkende geschiedenis, de grote biodiversiteit en het prachtige uitzicht over De Blauwe Kamer, maakt dit gebied uniek. In de winter bieden verschillende delen van de route prachtige doorkijkjes naar het omliggende landschap. Het is dan ook bij uitstek een gebied om tijdens het winterseizoen eens te bezoeken.

Voor vogelliefhebbers is een wandeling over de Grebbeberg zeker een aanrader. Het uitzicht over de vogelkolonies vanaf grote hoogte en struinen langs de uithoeken van de Blauwe Kamer maken deze wandeling echt speciaal.
Hopelijk vond je dit artikel interessant om te lezen. We wensen je alvast veel plezier met je eigen wandeling over de Grebbeberg.
Wil je je route over de Grebbeberg met een andere wandeling in de provincie Utrecht combineren? Lees dan één van onze andere artikelen:
- Wandelen in De Blauwe Kamer
- Wandelen in de Kaapse Bossen
- Wandelen Leersumse Veld
- Wandelen Plantage Willem III