Wandelen Wekeromse Zand

Wandelen Wekeromse Zand

In de buurt van het Veluwse dorp Wekerom vind je een prachtige stuifzandvlakte: het Wekeromse Zand. Via kronkelende bospaadjes loop je direct de mooie verstuiving tegemoet. De combinatie van bos, heide en de zandverstuiving zorgt voor een unieke ervaring en maken een wandeling over het Wekeromse Zand een aanrader!

Wandelen over het Wekeromse Zand – Zeldzame zandverstuiving en unieke geschiedenis

Het Wekeromse Zand is een natuurgebied van ruim 500 hectare. De oorsprong van het Wekeromse Zand ligt in de middeleeuwen. Door boskap en overbegrazing ontstonden er heidevelden. Deze heide werd gebruikt in de potstal, een stal waarin mest werd opgepot. Door telkens een laag mest af te dekken met heideplaggen ontstond een grote laag gerijpte mest, die vervolgens over de akkers werd verspreid. Dit proces leidde tot de vorming van stuifzandvlaktes.

Wandelen Wekeromse Zand 1

In de afgelopen 200 jaar groeiden de stuifzandvlaktes langzaam weer dicht. Maar door actief beheer aan de hand van onder andere begrazing door Heide Koeien en Moeflons blijft de stuifzandvlakte in stand.

Wandelen Wekeromse Zand 2

Verschillende landschappen tijdens wandelen over het Wekeromse Zand

Ontdek de Natuur ging in januari op pad voor een winterwandeling over het Wekeromse Zand. Wat deze wandeling voor ons uniek maakt was de combinatie van heide, bos en zandverstuiving. Waar je bij een wandeling over het Kootwijkerzand kunt genieten van de gigantische uitgestrekte vlaktes, vonden wij het hier juist mooi dat je door verschillende prachtige bospaadjes telkens op een andere manier de zandverstuiving kon bekijken. De afwisseling in het landschap maakt een wandeling over het Wekeromse Zand echt leuk.

Tijdens je wandeling over het Wekeromse Zand kun je ook verschillende vennetjes tegenkomen. Doordat het stuifzand op sommige plekken tot onder het grondwater is gezakt, ontstaan er kleine watpoeltjes.

Planten en dieren die je tegen kan komen tijdens het wandelen over het Wekeromse Zand

Op het Wekeromse Zand vind je bijzondere vogels. Zo kun je de boomleeuwerik en de nachtzwaluw tegenkomen. In de wintermaanden kun je de klapekster spotten. De zandverstuiving zorgt ervoor dat ook een bijzonder insect zich thuis voelt in het gebied, namelijk de mierenleeuw. De larven van de Mierenleeuw maken een ingenieuze valkuil in het zand, waar mieren invallen. Vervolgens grijpen ze de mier en eten ze ‘m op.

Het Geldersch Landschap en Kastelen maakte een leuke video waarin de mierenleeuw aan bod komt. Je kunt de video via de link bekijken. Je krijgt hierdoor ook een goed beeld van het gebied en al het moois dat het te bieden heeft.

Wandelen Wekeromse Zand 4

Tijdens je wandeling over het Wekeromse Zand kun je ook Heidekoeien tegenkomen. Deze koeien grazen in het gebied en zorgen ervoor dat de heide niet dichtgroeit. Hierdoor blijft het stuifzandgebied in stand.

Bezienswaardigheden tijdens een over het Wekeromse Zand

Naast alle mooie flora en fauna in het gebied zijn er ook verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

IJzertijdboerderij Wekeromse Zand

Zo’n drieduizend jaar geleden woonden er mensen in het gebied. Geldersch Landschap en Kastelen heeft een boerderij en een voorraadschuur uit die tijd nagebouwd. Hiervoor zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen uit de omgeving gebruikt. Het bezoeken van deze boerderij en voorraadschuur is zeker de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van dit gebied.

Celtic Fields

Het Wekeromse Zand werd in de ijzertijd bewoond door boeren. Zij ontwikkelden de zogeheten ‘Celtic Fields’, kleine akkertjes van ongeveer veertig bij veertig meter. Deze akkertjes werden omringd door walletjes. De boeren kozen bewust voor deze zandgrond, omdat deze eenvoudig te bewerken was. Als de grond niet meer vruchtbaar genoeg was, verplaatsten zij de akkertjes naar een nieuw stuk grond. Wil je meer te weten komen over deze unieke Celtic Fields? Dan kun je hier meer over lezen via de website van Geldersch Landschap en Kastelen.

Wandelroutes Het Wekeromse Zand

Wij maakten in januari een wandeling over het Wekeromse Zand van zo’n vijf kilometer. Helaas hebben we de route niet goed opgenomen. We hebben een vergelijkbare route voor je aangemaakt in Komoot.

Lijkt het je leuk om dezelfde wandeling te maken? Gebruik dan de onderstaande route via Komoot. Je kunt deze route volgen via de Komoot-app op je telefoon of de route uitprinten door deze op de website te downloaden.

Wil je een langere route lopen? Bekijk dan vooral de verschillende routes op de website of app van Komoot, of bekijk de routes van Geldersch Landschap en Kastelen.

Praktische informatie voor wandelen over het Wekeromse Zand

Restaurant tips Wekeromse Zand

Mocht je na een wandeling over het Wekeromse Zand willen lunchen of dineren? Overweeg dan een bezoek aan restaurant Derk. Dit restaurant krijgt de hoogste Google-ranking in de directe omgeving.

Overnachting Veluwe

Lijkt het je leuk om in de buurt van het Wekeromse Zand te overnachten? Bekijk dan de mogelijkheden voor het boeken van een natuurhuisje. Hier vind je gevarieerd aanbod van kleine lodges tot grote vakantiehuizen voor groepen.

Kamperen op de Veluwe kan op veel verschillende mooie plekken. Bekijk dan vooral eens deze tien charme campings, om de camping te vinden die bij jou past.

Wandelen over het Wekeromse Zand een aanrader?

Een wandeling over het Wekeromse Zand is zeker een aanrader. De combinatie van bos, heide, mooie vennetjes en de zandverstuiving maakt het gebied echt uniek. Eerder deze maand maakten we een wandeling over het Kootwijkerzand. Dat was prachtig en indrukwekkend door de uitgestrekte vlaktes. Het Wekeromse Zand is juist wat serener en idyllischer. Het is beide compleet anders, maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Hopelijk vond je het interessant om dit artikel te lezen!

Wij wensen je alvast veel plezier met je eigen unieke natuurwandeling!

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Threads

Inhoud

Meer vergelijkbare artikelen

Ontdek de Natuur ging voor jou op pad om de mooiste natuurervaringen met je te delen.

Wandelen Plantage Willem III
Wandelen in Utrecht

Wandelen Plantage Willem III

Direct naast de N225, tussen Remmerden en Elst vind je Plantage Willem III, een prachtig natuurgebied waar je tijdens het wandelen oog in oog kunt komen te staan met Galloway-runderen, konikpaarden en damherten. De uitgestrekte en glooiende graslanden zorgen voor prachtige uitzichten. In dit artikel delen wij onze ervaringen, wandelroutes, de mooiste foto’s en achtergrondinformatie. Je kunt via het menu aan de rechterzijde scrollen naar de informatie die voor jou het meest relevant is.

Read More »
Wandelen Leersumse Veld
Wandelen in Utrecht

Wandelen Leersumse Veld

Tussen Leersum en de A12 ligt natuurgebied Het Leersumse Veld. Dit gebied bestaat uit verschillende vennen, bossen en heide. Tijdens het wandelen in het Leersumse Veld kun je genieten van prachtige natuur. De vennen zijn echt betoverend mooi en het afwisselende landschap zorgt voor een hoge biodiversiteit. In dit artikel delen wij onze ervaringen, wandelroutes, de mooiste foto’s en achtergrondinformatie. Je kunt via het menu aan de rechterzijde scrollen naar de informatie die voor jou het meest relevant is.

Read More »
Uitkijktoren De Kaap
Wandelen in Utrecht

Uitkijktoren De Kaap

Midden in het hart van de Utrechtse Heuvelrug vind je de Kaapse Bossen. In dit 425 hectare grote gebied vind je uitkijktoren De Kaap. Deze 25 meter hoge toren is gebouwd op een heuvel van zo’n 40 meter hoog. Hierdoor kun je vanaf De Kaap prachtig uitkijken over het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Zelfs de Domtoren van Utrecht is te zien als het helder weer is.

Read More »
Wandelen Grebbeberg
Wandelen in Utrecht

Wandelen Grebbeberg

Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug ligt de vijftig meter hoge Grebbeberg. Wandelen op en rondom de Grebbeberg is absoluut de moeite waard. Het gebied heeft een indrukwekkende militaire geschiedenis en vanaf de Grebbeberg heb je een waanzinnig mooi uitzicht op natuurgebied de Blauwe Kamer. In dit artikel delen wij onze ervaringen, wandelroutes, de mooiste foto’s en achtergrondinformatie. Je kunt via het menu aan de rechterzijde scrollen naar de informatie die voor jou het meest relevant is. 

Read More »
Wandelen Wolfhezerheide
Wandelen in Gelderland

Wandelen Wolfhezerheide

Ten zuiden van Wolfheze ligt een 264 hectare groot bos- en heidegebied dat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken: de Wolfhezerheide. Ontdek de Natuur ging op een zonnige winterdag op pad om de omgeving te ontdekken. In dit artikel delen wij onze ervaringen, mooiste foto’s, wandelroutes en achtergrondinformatie over de Wolfhezerheide. Je kunt via het menu aan de rechterzijde scrollen naar de informatie die voor jou het meest relevant is.

Read More »
Wandelen Wekeromse Zand
Wandelen in Gelderland

Wandelen Wekeromse Zand

In de buurt van het Veluwse dorp Wekerom vind je een prachtige stuifzandvlakte: het Wekeromse Zand. Via kronkelende bospaadjes loop je direct de mooie verstuiving tegemoet. De combinatie van bos, heide en de zandverstuiving zorgt voor een unieke ervaring en maken een wandeling over het Wekeromse Zand een aanrader!

Read More »

Abonneer en ontvang onze nieuwsbrief